Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Δημοτικό Σχολείο Αγίων Ομολογητών

Πρόσφατα μου είχε ζητηθεί από παλιούς συναδέλφους στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) να βοηθήσω σε μια ενημέρωση της Δ' Τάξης του Δημοτικού σχολείου Αγίων Ομολογητών. Τα παιδιά είχαν ζητήσει από τον Διευθυντή του Τμήματος με μια καταπληκτική επιστολή, όπως κάποιος λειτουργός τους πει λίγα λόγια για το οικοσύστημα του ποταμού Πεδιαίου, που διασχίζει την πρωτεύουσα της Κύπρου.

Δέχτηκα την πρόσκληση με μεγάλη χαρά. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση, αποτελεί κομβικό σημείο για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας στις νέες γενιές. Μαζί με την κ.Μαργαρίτα Βατυλιώτου, Υγειονομικό Μηχανικό της υπηρεσίας Υδρομετρίας, οργανώσαμε μια σύντομη παρουσίαση που αφορούσε τα γενικά υδρολογικά στοιχεία του Πεδιαίου, καθώς και κάποια βασικά στοιχεία για το ποτάμιο οικοσύστημα. 

Το πιο σημαντικό όμως, είναι η τριβή με τη φύση. Έτσι ζητήσαμε από την δασκάλα των παιδιών και οργανώσαμε μια επίσκεψη στον ποταμό, ώστε τα παιδιά να δουν από κοντά όσα θα τους παρουσιάζαμε. Μετρήσεις μορφολογικών και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του ποταμού καθώς και καταγραφή των μορφών ζωής που θα παρατηρούσαν τα παιδιά.


Αν και ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε αυτό το επίπεδο, φαίνεται ότι πλέον γίνεται πολύ καλή δουλειά στα σχολεία και μακάρι αυτό να συνεχιστεί, ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν την φύση και να της φερθούν καλύτερα από ότι οι προηγούμενες γενιές.

Με αυτή την πολύ ωραία επιστολή τα παιδιά ζήτησαν από το ΤΑΥ να τους βοηθήσει για την μελέτη τους


Ξεκινήσαμε με μια σύντομη παρουσίαση για τον Πεδιαίο στην Δ' τάξη (Φώτο: Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων)

Την οποία τα παιδιά παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (Φώτο: Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων)

Ο λειτουργός του ΤΑΥ και φίλος, Πανίκος Χατζηπέτρου, μίλησε  στα παιδιά και για την εξοικονόμηση νερού (Φώτο: Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων)
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την κοίτη του ποταμού (Φώτο: Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων)

Στο δρόμο, τα παιδιά μοίραζαν ενημερωτικό υλικό που ετοίμασαν, για την προστασία του Πεδιαίου (Φώτο: Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων)

Μιλήσαμε λίγο για τα χαρακτηριστικά του ποταμού... (Φώτο: Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων)

...τα παιδιά έκαναν τις μετρησεις βασικών χαρακτηριστικών του νερού (Φώτο: Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων)

και αφου πήραν δείγματα υδρόβιων οργανισμών... (Φώτο: Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων)


έκαναν τις μετρησεις και τις παρατηρήσεις τους (Φώτο: Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων)


και κατέγραψαν τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων τους (Φώτο: Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων)


Και στο τέλος αφού βγάλαμε  αναμνηστικές φωτογραφίες, τα παιδιά μας δώρισαν ενα καταπληκτικό πίνακα που ετοιμασαν και αφορούσε τον ποταμό Πεδιαίο. Ευχαριστούμε παιδιά! (Φώτο: Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων)

Ιστοσελίδα Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου